terug Code voor foto:
bovenrand bovenrand

English Motorrijden in Spanje Nederlands

onderrand verboden voor auto's verboden voor auto's Naar menu
Twee mannen, een motorfiets en een oude olijfboom
Spanje, gemaakt voor motorrijders

Spanje is een motorrijdersparadijs. Er zijn bijna net zo veel bergketens als steden, en ze zijn allemaal verschillend.

Spanje is anders dan de rest van Europa: Europa is groen; Spanje is rood.
Letterlijk rood: er is geen andere plaats binnen Europa, waar je zo veel kale rots ziet, en die kale rotsen zijn vaak rood en oranje en geel.

Spanje is ook: lekker eten en wijn, steden met oude kastelen, kloosters en kerken, herinneringen aan Kelten, Romeinen, Moorse koningen en architecten, en aan katholieke heersers, trotse mensen die erg Spaans zijn in de ogen van buitenstaanders, en die enorm verschillen van de Spanjaarden in het volgende dorp, volgens henzelf.

 

english  There is a version in English of this page:
https://www.lazymotorbike.eu/riding/spain/

 

Op deze pagina:

De taal

Spaans

Voor je Spanje binnenrijdt, zul je een beetje Spaans moeten leren. Zelfs in de grotere steden als Barcelona of Valencia, spreekt slechts een kleine minderheid van de mensen Engels (of een andere vreemde taal).

Het is langzamerhand aan het veranderen (er is een erfenis uit de tijd van Franco, toen vreemde talen spreken verboden was), maar het blijft vaak zo dat in dure hotels de receptioniste waarschijnlijk wel enigszins Engels spreekt, maar dat je verder je maar beter een beetje Spaans kunt leren verstaan verstaan en een paar woorden kunt leren spreken.

Spanjaarden zijn heel beleefd, en ze houden van praten. Als je ze iets vraagt in een taal die zij niet begrijpen, weten ze niet hoe ze moeten reageren, en zal het bijna onmogelijk zijn om contact te maken. Je hoeft maar een paar woorden te kennen, en het zal een stuk gemakkelijker worden.

Uitspraak

De uitspraak van het Spaans is redelijk gemakkelijk. Klinkers worden altijd op dezelfde manier uitgesproken, ongeacht tussen welke andere klinkers of medeklinkers ze geplaatst staan.

Sommige medeklinkers worden op een andere uitgesproken dan we zijn gewend:
de h wordt helemaal niet uitgesproken,
de j wordt uitgesproken als onze g,
de v wordt ergens tussen een v en een b uitgesproken,
de c voor een a, e of i wordt uitgesproken als een Engelse th,
en in het Spaans zie je nooit een s aan het begin van een woord, gevolgd door een andere medeklinker (daarom heet Spanje España in het Spaans).

Er bestaan veel sites waar je je uitspraak van het Spaans kunt trainen, zoals deze Spanish pronounciation tutorial.

Taal

Probeer in ieder geval te leren hoe je in het Spaans vraagt of er een kamer is (habitacion por favor?), of een plaats voor een tent.

Een taalgidsje en vooral een gidsje met vertalingen voor wat er op een Spaanse menukaart kan staan, zijn verplichte onderdelen van je bagage als je door Spanje wilt reizen.

Links voor het Spaans

De BBC heeft een aantal cursussen Spaans, zowel off- als online, zowel gratis als tegen betaling.

Teleac heeft een cursus Spaans.

Wikipedia heeft een pagina over het Spaans, degelijk en interessant.

 

Verkeersregels

Maximum snelheid

Als er geen borden staan die iets anders aangeven zijn de maximum snelheden:

->  50 km/h in de bebouwde kom,

->  buiten de bebouwde kom en buiten de snelweg of autoweg: 90 km/h of als aangegeven; kan variëren tussen de 60 en 100 km/h,

->  Op autovia's (autowegen) 80-140 km/h (wordt aangegeven), en

->  120 km/h op autopista's (snelwegen).

Alcohol

Het maximum promillage is 0.05 (ongeveer twee glazen of wijn of bier).

In bars en restaurants zie je vaak flessen en glazen op verlaten tafels staan die half vol zijn. Spanjaarden houden van drank bij het eten, maar veel van hen kunnen heel goed maat houden, en ze drinken daarom ook niet perse een fles leeg omdat ze hem nou eenmaal betaald hebben.

Probeer heel eerlijk tegenover jezelf te zijn voor je beslist om, net als zoveel Spanjaarden, te drinken voor je op de motor stapt: misschien is het beter om te beslissen dat maat houden dan wel erg moeilijk wordt, en dat je dus beter van de alcohol af kunt blijven voor je gaat rijden.

Reflectie vest

De Spaanse wet zegt dat je een reflectievest bij je hoort te hebben, om in een noodgeval te kunnen gebruiken.

Wij zijn dat tot nu toe altijd vergeten, en zijn daar nooit door in de problemen gekomen, maar het is waarschijnlijk toch een goed idee om zo'n vest bij je te hebben.

Kinderen

In principe mag je geen kinderen onder de 12 achterop je motor vervoeren. Het is mogelijk om er een speciale vergunning voor te krijgen, maar ik ken de details daarvan niet: als je van plan bent een jonger kind mee te nemen, neem dan contact op met het Spaans Verkeersbureau.

 

Voorrang

In Spanje moet verkeer van links voorrang geven aan verkeer van rechts, tenzij de situatie door middel van borden of tekens anders is geregeld.

"Ceda el Paso" betekent dat je voorrang moet geven: het verkeer op de andere weg heeft voorrang op jou.

Een geel driehoekig bord met rode rand betekent hetzelfde (in de meeste gevallen zullen de woorden "Ceda el Paso" er onder staan).

Rotonde

Verkeer op een rotonde heeft voorrang. Als je op een rotonde af rijdt moet je dus voorrang geven aan het verkeer dat van links op de rotonde komt.

Licht

Motorrijders moeten met dimlicht aan rijden.

Helm

In Spanje is een helm verplicht voor motorrijders.

Links

De site van de Spaanse Wegenwacht is: RACE, de Real Automovil club de España.

 

Gewoonten in het verkeer

Steden en dorpen

In Spanje leidt de doorgaande weg nog steeds vaak door dorpjes en stadjes. De meeste Spaanse automobilisten rijden dan langzaam (langzamer dan 50 km/u), zodat die dorpen en stadjes leefbaar blijven.

Het is dus beslist de gewoonte om langzaam te rijden in dorpen en steden.

Lopen

Op elk moment van de dag, maar vooral tussen 6 en 9 uur 's avonds (paseo tijd), zul je mensen wandelend op de weg tegenkomen, soms ver van enig te bespeuren menselijke bebouwing.

Ook hier weer: probeer zo te rijden dat ze geen last van je hebben!

Dieren

Overal in Spanje (behalve op snelwegen) kun je dieren op de weg tegenkomen. Muilezels en ezels worden nog steeds gebruikt voor transport (weliswaar minder en minder vaak). En pas op voor loslopende koeien, en soms paarden, in landelijke gebieden.

Kuddes schapen of geiten zijn minder zeldzaam. Je zult ze vaak langs de weg zien, en van tijd tot tijd zul je moeten wachten terwijl ze de weg oversteken.

 

Verkeer: opstoppingen

Leeg

Spanje is voor het grootste deel leeg. Spanje heeft een van de laagste bevolkingsdichtheden van Europa.
Sommige dorpen zijn (vrijwel) compleet verlaten.

Je zult dus, wanneer je buiten de steden blijft, zelden in druk verkeer terecht komen.

Grote steden

Binnen de grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia is het een ander verhaal.

Het verkeer is er heel druk, met vrachtwagens, personenauto's, motorrijders en (vooral) overal scooters.

Eenrichtingverkeer

De oude binnensteden hebben vaak nog de straten uit de oude Middeleeuwen of zelfs van de tijd daarvoor (de Moorse tijd), met smalle steegjes, krom en hellend. Steile straten hebben vaak de vorm van trappen.

Daardoor vormen oude binnensteden vaak een labyrint van eenrichtingsverkeers straten: moeilijk om er je weg in te vinden, en desoriënterend omdat geen enkele straat recht loopt.

In de meeste steden zijn er gedeelten die alleen voor voetgangers zijn bestemd, maar in het algemeen mag je overal rijden als je denkt dat je het kunt.

In Sevilla bijvoorbeeld, is er vrijwel geen eenrichtingsverkeer. Als twee auto's elkaar tegenkomen in een steeg die te smal is voor twee auto's, moeten ze gewoon beslissen wie van de twee achteruitrijdt om plaats te maken voor de ander. Dat gaat verbazingwekkend goed.

 

Hoe laat eten mensen in Spanje?

Ontbijt

Een Spaans ontbijt (deayuno) is vrij karig vergeleken met een Engels of Amerikaans ontbijt: een kop koffie en een tostada (geroosterd brood) of bolleria (zoet broodje), en dat is het.

Als alternatief kun je churros (vet en zoet) con chocolate (hete chocola, bijna alsof het gesmolten chocola is) proberen.

De meeste bars kunnen je zo'n ontbijt serveren, op elk moment in de ochtend.

Er is een tweede ontbijt om een uur of 11 (ook weer koffie met een bolleria).

Lunch

Lunch is de hoofdmaaltijd van de dag, en wordt laat gegeten: vanaf een uur of 2, tot een uur of 4.

In de weekenden rijden Spanjaarden graag de stad uit om hun lunch ergens op een mooi plekje te nuttigen, in de bergen of in een aantrekkelijk dorp of stad.
Veel van die plekken staan niet alleen bekend vanwege hun schoonheid, maar ook vanwege de culinaire specialiteiten die ze bieden.

Segovia bijvoorbeeld is bekend vanwege z'n geroosterde biggetjes (heel jonge speenvarkentjes) of geitjes, en Teruel is bekend vanwege z'n hammen.

Diner

Het diner wordt heel laat geserveerd. In het zuiden vanaf een uur of 10, en in het noorden vanaf half tien.

In plaats van een diner kun je 's avonds je maag ook vullen met tapas (die je trouwens vrijwel de hele dag door kunt krijgen): je zult waarschijnlijk niet veel honger meer hebben als je uitgebreid hebt gelunched.

Voor ons motorrijders is avondeten op de Spaanse tijd ideaal: je kunt rijden tot het tijd wordt om een plek te vinden om te slapen, en dan is er nog ruim voldoende tijd over om een plekje te vinden om te eten.

 

Waar en wat te eten?

Restaurants

Er zijn allerlei namen voor restaurants. Sommige heten gewoon restaurants. Asadores hebben geroosterd vlees als specialiteit. Een Casa de Comidas (letterlijk: huis voor maaltijden) is een goedkoop restaurant voor vrachtwagenchauffeurs of wegwerkers (of motorrijders uiteraard). Er zijn er veel van, en je kunt er uitstekend en goedkoop eten.

Bars en Cafe's hebben vaak een "comedor", een aparte ruimte waar je kunt eten.
Als je aan de bar vraagt of je iets kunt eten, "comer", zullen ze denken dat je vraagt of ze een comedor hebben. Je kunt dan nee als antwoord krijgen terwijl iedereen om je heen heerlijke tapas zit te eten!
De comedor is voor "comer", om een maaltijd te eten. Tapas zijn bar-voedsel: als je daar naar op zoek bent moet je vragen om tapas of raciones.

Culinair toerisme

Een van de aantrekkelijke kanten van Spanje is dat Spanjaarden zelf hun vakanties graag in eigen land doorbrengen, en dat buiten de deur eten daarbij heel erg belangrijk is.

Daardoor zul je overal restaurants vinden: als er een mooie bewegwijzerde wandeling is de bergen in, is het eindpunt vaak een restaurant. Als je naar de eenzame vuurtoren op Cap de Creus rijdt, vind je er een restaurant. Als je een klein dorpje bezoekt, met een mooi Plaza Mayor, zoals Chinchon, zal die Plaza Mayor volop restaurants bieden.

Bars

Als je geen heel diner wilt loop je een bar binnen, en vraagt om tapas of raciones (tapas in grotere porties), of bocadillos (belegde broodjes).
Het feit dat je zo gemakkelijk heerlijk kunt eten, in zo'n grote variatie aan plekken, is een van de (vele) aantrekkelijke kanten van Spanje.

Specialiteiten

Elke streek heeft z'n eigen specialiteiten. Ham (jamon iberico) van de Extremadura, speenvarkentjes van Segovia, pealla van Valencia, gazpacho (koude komkommer- en tomatensoep) van Andalucia, enz enz.

Beste advies; alles proberen, en een menugidsje meenemen om te kunnen ontcijferen wat er op het menu staat.

In sommige goedkopere restaurants is er helemaal geen menu: de ober komt bij je tafel staan en mompelt dan wat er die dag te krijgen is, in snel Spaans. Je zult dan blij zijn met de paar woorden Spaans die je van te voren hebt geleerd!

 

En wat drink je?

Water, wijn en bier

Spanje produceert wijn: elk restaurant of bar heeft lokale wijnen, en die smaken vaak heel erg goed.

In veel restaurants krijg je autimatisch een karaf water, naast de wijn, zonder dat je er naar hoeft te vragen. Als ze geen water geven, vraag er naar. Je kunt altijd gewoon om een grote fles vargen (grande botalla): het is goedkoop.

Als je in een restaurant om je heen kijkt, zul je op elke tafel flessen wijn en flessen water zien staan. Spanjaarden houden er niet alleen van om hun eten te delen (tapas en raciones worden vaak "a compar", gebruikt, om te delen), maar ook hun drank.

Bij de maaltijd drinken ze meestal wijn en water, maar tussendoor houden ze ook erg van bier. Het is goedkoop, en je kunt het overal krijgen.

Horchata

Horchata is een specialiteit van Valencia. Als je het tegenkomt, proberen!
Het wordt gemaakt van "chufa", wortels van een bepaalde plant, die een beetje naar amandel smaken. Er wordt een melkachtige substantie van gemaakt, die koud wordt gedronken.

Zumo de Naranja

Een andere specialiteit van Spanje zijn de sinaasappels, "naranjas", ook weer vooral rond Valencia.

Je kunt overal vers sinaasappelsap krijgen. Gewoon vragen naar "Zumo de Naranja".

 

Waar overnachten?

Campings

Ik ken geen speciale motorcampings in Spanje, maar je hebt natuurlijk ook niet perse een motorcamping nodig voor een plekje voor je tent en je motor.

Hoe verder je het binnenland in komt, hoe minder campings je tegen zult komen. Campings zitten vooral langs de kust en in de Pyreneeën.

Als je in de buurt van Bilbao iets zoekt kunnen we Camping Arrien in Gorliz aanraden.

Hotels en Hostals

Een "hostal" is iets anders dan een "hostel"!
Wat in Engelstalige landen een hostel heet (jeugdherberg) heet in Spanje een "Alberguo".

Een "Hostal" is een eenvoudig en goedkoop hotel, vaak boven een bar, zoals het hostal op de foto.

Hostals zijn een hele goeie keus voor motorrijders; er zijn er veel, ze zijn goedkoop, en er is vaak een bar waar je kunt eten en ontbijten.

Je zult zelden een hostal tegenkomen met een eigenaar die Engels spreekt: je moet in staat zijn om in het Spaans naar een kamer te vragen ("habitacion").

Er zijn ook hotels, in alle prijsklassen. Paradores zijn heel luxueus, vaak in gebouwen met een geschiedenis: kastelen, of kloosters.
Het is heel bijzonder om in zo'n omgeving te slapen, maar je zult veel meer "Spaansheid" vinden in een simpel hostal.

Toeristen Informatie

De officiële website voor toerisme in Spanje heeft informatie over overnachten.

Via Booking.com kun je van te voren hostales of hotels uitzoeken en boeken.

 

Motorwegen: bergketens

Pyreneën

Als je naar Spanje rijdt op de motor zullen de Pyreneën de eerste bergketen zijn die je tegenkomst. Een prachtige bergketen!

Het is mogelijk om de Pyreneën van west naar oost te doorkruisen, of andersom natuurlijk. Je zult vaak afdalen naar het zuiden en weer omhoog klimmen naar het noorden, en je kunt vaak kiezen tussen een bredere weg die lager loopt en een smallere weg die hoger loopt.

Op veel plaatsen zijn er ook onverharde weggetjes om te kiezen. Kijk dan uit voor wandelaars en kudden schapen: deze weggetjes zijn bedoeld voor iedereen, en zo lang niemand een reden heeft om te klagen zullen motorrijders er gebruik van kunnen maken, maar als er klachten komen...

Picos de Europa

De tweede bergketen die je, Spanje inrijdend, zou kunnen tegenkomen, is de Picos de Europa.

De Picos zijn heel erg mooi, woest, en... groen (oftewel: het regent er nogal eens; vaker dan in de rest van Spanje).
Je kunt er via verharde wegen tot op grote hoogten komen, met geweldige uitzichten, en er zijn ook onverharde weggetjes om te exploreren.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada, ten oosten van Granada in het zuiden, heeft de hoogste bergpas van Europa, maar helaas is die verboden voor gemotoriseerd verkeer.

De Alpujarras, die je op de foto ziet, liggen lager, aan de zuidkant van de Sierra Nevada.

Meer bergen

Spanje heeft een grote hoeveelheid bergketens. Als je op de kaart kijkt snap je niet waarom ze allemaal perse een eigen naam moeten hebben, maar als je er rijdt zie je waarom.
Elke bergketen is anders, heeft z'n eigen kenmerken, z'n eigen kleuren, z'n eigen steensoort, z'n eigen begroeiing.

Ronda ligt midden tussen een aantal hele mooie bergstreken. Ten noorden van Valencia kun je ook wekenlang in de bergen doorbrengen en nog niet alles ontdekt hebben.

 

Motorwegen: hoe ze te vinden

De kaart

Mooie motorrijderswegen vinden in Spanje is gemakkelijk; gewoon op de kaart kijken en de kronkels opzoeken!

De Meseta

Denk niet dat je perse alle rechte wegen moet vermijden in Spanje: Spanje bestaat voor een groot deel uit een vlakke hoogvlakte, de Meseta.
Als je die Meseta zou vermijden zou je een essentieel stukje Spanje missen, en je zult dan ook niet meemaken hoe het landschap om je heen plotseling in een ravijn met haarspeldbochten kan veranderen, zonder enige waarschuwing.

Het dal van de Ebro

Aan beide zijden van de Ebro is het landschap vrij vlak, maar ook hier zijn er plekken die je niet moet missen.

Tussen Mequinenza en Caspe bijvoorbeeld, zijn de heuvels gekleurd in tinten geel, oranje, rood en paars. De heuvels zelf zijn kaal, en je krijgt er het gevoel alsof je in Zion, in Utah bent.

De Bardenas Reales, ten noorden van Tudela, is ook zo'n streek met vreemd gekleurde, en vreemd gevormde rotsen.

Kaal

Op veel plekken in Spanje zie je de kale naakte rots die het land vormt. Het noord-westen is groen (erg groen), maar verder is het land voor het grootste gedeelte droog.

Binnen Europa is dat behoorlijk uniek. Op veel plaatsen waan je je in het zuid-westen van de Verenigde Staten, of in Noord Afrika.

Inspiratie

Inspiratie voor routes kun je opdoen in de reisverhalen die we geschreven hebben, waarvan er veel in Spanje spelen.

 

Een beetje geschiedenis

Oud

Spanje heeft een lange geschiedenis van menselijke inwoners. Cadiz bijvoorbeeld, is de oudste continu bewoonde stad van Europa. De beroemde tekeningen in de grotten van Altamira zijn 17.000 jaar oud.

De Foeniciërs en de Grieken zijn in Spanje neergestreken, en de Romeinen, van wie de Spanjaarden hun taal hebben.

Moren

Maar wat Spanje vooral zo anders maakt dan andere landen binnen Europa, is de geschiedenis van de Moren: Berbers uit Noord-Afrika, Moslims en Arabieren.

Ze waren de baas in Spanje vanaf ongeveer 700 tot ongeveer 1400 na Christus; hun territorium groeide eerst, en begon daarna te krimpen tot ze alleen nog Granada over hadden, en tenslotte alles verloren.

Gouden eeuwen

De Moren brachten cultuur, irrigatie, boeken, wetenschap, sinaasappels en heel veel mooie dingen naar Spanje. Ze waren over het algemeen tolerant ten opzichte van Joden en Katholieken, en Spanje bloeide.

Reconquista

De Moren zijn verslagen door de Katholieken, tijdens wat de Reconquista wordt genoemd. De afschuwelijke tijd van de Spaanse Inquisitie brak aan.

Maar tot op de dag van vandaag kun je de invloed van de Moorse bouwmeesters zien in de architectuur.
Lange tijd werden er Moorse architecten gevraagd voor bouwwerken van Katholieke heersers. De bouwstijl die daarmee samenhangt wordt "Mudejar" genoemd. De Giralda van Sevilla is een voorbeeld van hoe Moorse gebouwen er uit zien.

 

Wat te bekijken? Moorse architectuur

Andalucia

Het meest spectaculaire deel van Spanje is, ongetwijfeld, Andalucia.
Hier kun je ook de indrukwekkendste Moorse gebouwen vinden.

Het beroemdst is het Alhambra in Granada.

Cordoba met z'n Mezquita, en Sevilla met de Giralda zijn andere voorbeelden van steden met veel Moorse gebouwen.

Maar er zijn veel meer steden met een oud Moors centrum, met ruïnes van Moorse kastelen, kerken op of rond Moorse mezquita's gebouwd, Moorse torens, enzovoort.

Mudejar

Je kunt overal Mudejar architectuur vinden, simpele versieringen in baksteen, bijna modern aandoend. Een aantal speciale plekken:

Tarazona, ten noord-westen van Zaragoza, is een heerlijk klein stadje met een prachtig Ayuntamiento, en met torens in Mudejar.

Teruel, ten noord-westen van Valencia, is een ander voorbeeld, met hele mooie torens in Mudejar.

Moorse kastelen

Veel kastelen in Spanje zijn van oorsprong Moors. Een indrukwekkend voorbeeld is het kasteel van Gormaz.

 

Wat te bekijken? Kastelen en kloosters

25.000 kastelen

Er staan zo'n 25.000 kastelen in Spanje (waarvan veel de staat van ruïne hebben bereikt). Veel van die kastelen zijn gebouwd tijdens de Moorse tijd: de oorlog tussen de Moren en de Katholieken nam een paar honderd jaar in beslag, en na die oorlog zou het nog lange tijd duren voor kastelen geen nut meer hadden.

Nu hebben ze opnieuw hun nut, voor het toerisme (hoewel er slechts een paar worden "geëxploiteerd").

Kloosters

De meeste kloosters stammen van de tijd na de Moren, hoewel sommige gebouwd zijn op plekken waar eerst een Moors kasteel of Mezquita stond.

Er zijn heel veel kloosters in Spanje, en veel er van zijn nog in gebruik als klooster.

Een bezoek is in veel gevallen de moeite waard, vanwege de kerken, de binnenplaatsen, of vanwege religieze kunst. Een van de meest spectaculaire kloosters om te bezoeken is het Klooster van Guadaloupe.

Slapen

Behoorlijk wat kastelen en kloosters zijn veranderd in hotels, of bieden je een plek aan om te slapen. Veel van die kasteel-hotels zijn luxueus, terwijl je in sommige kloosters het sobere monniksleven nog kunt proeven.

Als je de gelegenheid hebt om op zo'n plek te overnachten, aarzel dan niet. Het klooster van Guadaloupe (een werkend klooster) biedt ook kamers aan; bijzonder de moeite waard!

 

Suggestie: Andalucia

Maximaal Spaans

In Andalucia lijken alle vooroordelen over Spanje uit te komen: er zijn feria waar mensen in traditionele kostuums dansen, terwijl ze drinken en eten en van het leven genieten. Ze rijden op trotse paarden (en soms gebruiken ze ezels voor vervoer), er is flamenco, en het zal moeilijk zijn een andere plek binnen Europa te vinden waar mensen zozeer werken om te leven als in Andalucia, waar veel "mañana" gedaan kan worden, waar het hart meer meetelt dan de hersenen.

Die vooroordelen kloppen, en kloppen ook niet. Als je de wijngaarden en de olijfboomgaarden bekijkt, door mensenhanden ingericht, met duizenden stenen, uit het veld gehaald en tot stapelmuurtjes gemaakt om terrassen te vormen tegen de berghellingen, zul je je realiseren dat Andaluciers erg hard kunnen werken.
Maar aan de andere kant, ja, de mensen hier weten hoe ze van het leven kunnen genieten, ze weten wat telt.

Motorrijdersland

Andalucia is grandioos motorrijdersgebied: als je de hete zomer vermijdt is de temperatuur ideaal, en de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan zijn vlakbij.
De Sierra Nevada en de Alpujarras, de bergen rond Ronda, en de bergen boven Sevilla zijn vol bergweggetjes (en er zijn nog meer bergketens).
Sevilla is een stad als een in sprookje, en Cordoba en Granada zitten vol prachtige Moorse architectuur.
Soms lijkt het of er meer bars dan mensen zijn, en al die bars hebben tapas, bier, wijn, en verfrissende non-alcoholische drankjes.
Je zou naar het circuit van Jerez kunnen gaan, de klif van Ronda kunnen bekijken, of door de woestijn van Caba de Gata kunnen dwalen. Je kunt er weken, maanden, jaren op je motor rondrijden en nooit verveeld raken.

 

Valencia en het binnenland

Valencia

Valencia is de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Valencia is de moeite waard om te ontdekken (alleen al om het verkeer in de binnenstad op de motor te trotseren).

Maar het echte geheim van Valencia is het binnenland er achter.

Direct rond Valencia zijn boomgaarden met citrusbomen, maar een klein stukje verder is een geweldig motorrijders-gebied.

Alcala del Jugar

Een van de schatten om te ontdekken daar is Alcala del Jugar. Je bereikt het via de vlakte van Castilla de la Mancha, en opeens daalt de weg dan, heel steil, in een ravijn. Helemaal beneden zie je een stadje, in de bocht van een rivier, met een kasteel er bovenop.

Benageber

Een andere ontdekking is het "embalsa" van Benageber, dat schilderachtig ligt tussen berghellingen, met een vreemde verlaten fabriek tegen een van de hellingen, en een monument dat vertelt dat dit embalsa tijdens de "el Generalissimo" tot stand is gekomen.

Teruel

Of je zou Teruel kunnen kiezen, een kleinere stad, met mooie Mudejar torens, en je kunt er komen via de N330, een heerlijke motorrijdersweg.

Waar je ook gaat, je zult door bergen rijden in allerlei kleuren, met geweldige uitzichten, dorpjes tegen de berg aan gebouwd, kastelen, gorges, en, we zijn in Spanje, restaurants en kleine hostals.

 

Overal in Spanje

In het kort

Zo lang je je realiseert dat Spanje meer is dan z'n kusten (hoewel sommige van die kusten erg mooie motorrijderswegen hebben) kun je niet misrijden in Spanje: elke streek heeft z'n eigen schoonheid, z'n eigen specialiteiten.

Zelfs het rijden over de droge vlakten van Castilla la Mancha is de moeite waard: ben je net aan het fantaseren over Don Quichotte die gek werd (en je kunt je levendig voorstellen dat dat gebeurt op zo'n eindeloze dorre vlakte), en dan daal je opeens af in een groene oase, een ravijn, ingeslepen door een rivier, met net zoveel geduld als het geduld waarmee miljoenen stenen muurtjes door het hele land zijn opgetrokken om elk stukje land te kunnen gebruiken voor olijfbomen of druiven.

Waarschuwing

Eén waarschuwing: je zult verslaafd raken!

 

Commentaar, FAQ, op een aparte pagina

 

Zoeken op deze site