terug Code voor foto:
bovenrand bovenrand

Recensie Motorrrraria Nederlands

onderrand verboden voor auto's verboden voor auto's Naar menu
Boekomslag
Motorrrraria

Motorrrraria is een boek om in te bladeren, om in te lezen, en om bij te dromen.

Het staat vol met verhalen, tekeningen en foto's.

Het boek is een lust voor het oog. Het is echt een boek om op de tafel te laten slingeren zodat je het kunt oppakken, er in rond kunt dwalen wanneer je maar wilt.

We hebben het gelezen, en zijn enthousiast. Hier een bespreking.

 

Op deze pagina:

Wat vind ik in dat boek?

Groot!

Wat kun je verwachten als je dit boek in huis haalt? In de eerste plaats is het groot!

Het is iets breder en net iets minder hoog dan een vel A-4 papier, en het bevat 344 bladzijden. Het is dus "veel boek" voor een boek.

Divers!

En als je dat grote en dikke boek dan openslaat, zie je al direct: er staat echt van alles in. Heel veel foto's, heel veel tekeningen, heel veel korte verhalen, interviews, herinneringen, reisverhalen, gedichten, stukjes uit e-mail uitwisselingen, tips voor beginnende motorrijders, en dan ben ik nog niet eens volledig.

En dat alles is geschreven en gemaakt door heel veel verschillende mensen: het boek bulkt van de diversiteit.


De essentie

En waar gaat het over? Over motorrijden. En het mooie is dat die enorme diversiteit samen op de een of andere manier precies lijkt te vatten waar de essentie van motorrijden hem in zit.

Veel motorrijders vertellen over hoe ze zijn begonnen, over ongelukken en bijna-ongelukken, over hoe het plotselinge besef van de broosheid van het bestaan betekent dat je beter beseft dat je leeft, wat leven is, wat vrijheid is, wat motorrijden is.

 

Motoren

Veel klassiekers

Het barst van de motoren in dit boek, uiteraard.

Doordat er veel herinneringen in staan aan de eerste motor, of het eerste ritje, komen er veel klassieke motoren langs. De XT500 wordt vaak genoemd, de Moto Guzzi California van samensteller Paul Abels komt regelmatig langs, je komt Nortons tegen, Harleys, en CB250, een Indian Scout, van alles. Uiteraard met foto's.

Er wordt geklaagd over Nortons (altijd kapot), er wordt lyrisch gedaan over Nortons (rijden nog steeds), je ziet de motoren van alle kanten, letterlijk in foto's en tekeningen, en door de ogen van al die mensen die hebben meegewerkt aan het boek.


En nieuw

Maar het is beslist geen boek met alleen klassieke motoren. Er zijn Honda Shadows (maar de eigenaar koopt later toch een echte Harley ;-), er is een BMW R1100R, je ziet de Aprilia 650 van Philippe Starck voorbijkomen, er wordt gereisd op een nieuwe Triumph Bonneville, er is een R1 en een Ducati 998, kortom, ook van alles. En ook met foto's ;-)

 

Mensen

Onopgesmukt

Een kleine opmerking terzijde, in een mailwisseling over de totstandkoming van het boek, is: "Gisteren kwam ik terug uit New York. Dat is pas een stad. Geen één aansteller gezien."

Dat was mij ook opgevallen in New York. Mijn theorie is dat het geen enkele zin heeft om je daar anders voor te doen dan je bent, omdat er zo veel mensen wonen dat er altijd iemand anders is die veel beter is in het zich voordoen zoals jij jezelf probeert voor te doen, al was het maar omdat die ander echt zo is. In New York, is, kortom, iedereen zichzelf.

Dat is dan ook de verademing in dit boek vol motorrijders: iedereen is zo volkomen zichzelf!


Verhalen

En al die mensen vertellen hun eigen verhaal, of verhalen. Over hoe ze zijn begonnen, over hoe ze een motorclub voor vrouwen oprichtten, over hoe ze de pest hebben aan die nieuwe Harleyrijders die een nieuwe kopen en bij het eerste het beste rinkeltje de dealer bellen, en niemand meer helpen die aan de kant van de weg staat, over ongelukken, over de dood, over hun reizen.

 

Mijn favorieten

Iedereen zal er z'n eigen favorieten uit halen, en eigenlijk passen ze allemaal wel onder die vlag, maar ik kan het niet laten er een paar expliciet te noemen.

Henno van Bergeijk

Henno van Bergeijk natuurlijk, die het onmogelijke presteerde en op een ouwe XT500 (30 jaar nadat de eerste Dakar gewonnen was op een XT500), in z'n eentje, de Dakar uitreed, met één motorblok, waar anderen er vier nodig hadden. De Dakar, met zoveel deelnemers die het, met nieuwe, geavanceerde motoren en volop ondersteuning, niet haalden.

Karel Hubert

Karel Hubert, van wie ik nog nooit een stukje heb gelezen dat ik *niet* leuk vind, die zegt: " Laat ik eerlijk zijn: ik heb meer met motorrijden dan met motorrijders....De meeste motorrijders behoren tot een vervelende subsoort van monomane wauwelaars waartoe ik ook sportvissers en caravanbezitters reken."


Johannes Verhave

En als ik één favoriet moet kiezen, dan is het Johannes Verhave, leraar Nederlands en motorrijder, die na een hoge dwarsleasie nog steeds lesgeeft, lachend op de foto zit in z'n rolstoel, en meldt dat hij sinds z'n ongeluk eigenlijk nooit meer kwaad is: de strenge leraar die eigenlijk altijd de pest in had dat z'n leerlingen maar niet begrepen wat de waarde van gedichten en verhalen was, is mild geworden.

Hij wordt door verschillende mensen beschreven, wat het extra leuk maakt.

 

Voor wie?

Nog geen motorrijder

Toen ik de verhalen las en de foto's bekeek was m'n eerste gedachte dat ik enorm verlangd heb naar zo'n boek, in de tijd dat ik motorrijelssen nam. In die tijd, waarin ik al wist dat ik motorrijder wilde worden maar het nog niet was, heb ik overal gezocht naar boeken over motorrijden, en er was vrijwel niets.

Zo'n boek, waarin je op associatieve wijze steeds dichterbij de essentie van motorrijder wordt gebracht, zou ik in die tijd van voor tot achter hebben uitgelezen, en dan opnieuw, en opnieuw.


Al lang motorrijder

Maar ook voor wie al lang motorrijdt is het een heerlijk boek: wie wil er nou niet lezen wat motorrijden voor anderen betekent, wie krijgt er nou niet genoeg van lezen over motorrijden, van kijken naar motorrijders?

En verder is het natuurlijk het ultieme kadoboek voor iedereen die wel eens naar een motor staart, dromend over avonturen, dromend van een nieuw leven, dat eigenlijk gewoon voor het grijpen ligt.

 

Waar te koop?

Uitgeverij AFDH

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij AFDH, waar je meer informatie kunt vinden, en het boek ook kunt bestellen.

Boekhandel

Uiteraard kun je er ook gewoon naar vragen bij een boekwinkel, of het bestellen bij Bol.com, in paperback of in hardcover.

 

Commentaar, FAQ, op een aparte pagina

 

Zoeken op deze site